BIM en Bluebeam Revu PDF complementair

Als het gaat om het digitaal toetsen van werk van derden in CAD-formaat, dan is het zeer onwenselijk om dat met 3D CAD bestanden te doen, omdat de kans op misinterpretatie te groot is. Dat kan alleen bij heel goed georganiseerde projecten met een BIM-manager. Vraag maar eens na aan CAD-gebruikers of ze hun bestanden probleemloos kunnen uitwisselen. Als mensen CAD-bestanden uitwisselen sturen ze vaak een PDF mee om er zeker van te zijn dat de ontvanger in het CAD-programma te zien krijgt wat de bedoeling is.

Hoe dan wel?

Zorg dat het te beoordelen plan door de indiener in PDF wordt gezet. Accepteerde u vroeger alleen papier, nu alleen nog PDF. Waarom toch niet zelf even snel een PDF-je maken van een CAD-bestand? Omdat u de indiener het best verantwoordelijk kunt maken voor de PDF. Hij of zij bekijkt de PDF voordat hij die verstuurt en de garantie dat de PDF er bij u als ontvanger hetzelfde uitziet is het grootst van alle digitale formaten. Daarnaast is PDF een ISO-standaard, met inbegrip van de eventuele aantekeningen die u er met Bluebeam, Adobe, e.d. op kan maken.

Bij het beoordelen van plannen binnen uw eigen organisatie speelt het verantwoordingsverhaal minder sterk en kunt u daar mogelijk  bv  een Bentley Navigator voor inzetten.

Bentley Navigator is, net als Autodesk Navisworks, een handige tool om veel losse bestanden te organiseren tot een alomvattend BIM, een Building Information Model. Commentaar op modelniveau kunt u daar ook in kwijt en in het eindplaatje kunt u PDF-documenten genereren van het ontwerp en de gemaakte afspraken. Bluebeam kan daarin aanvullend zijn als het gaat om het vastleggen van commentaar op documentniveau. Op basis van PDF-documenten kunnen afspraken worden gemaakt en kan een plat en eenvoudig, juridisch houdbaar en archiveerbaar dossier worden gebouwd. Bluebeam kent ook een vergaande integratie (plugins) met andere CAD programma’s;   voor 2D PDF van AutoCAD, Revit and SolidWorks. en Plugins voor 3D PDF creation van Revit, Navisworks Manage, Navisworks Simulate en SketchUp Pro

Bluebeam Revu bevat veel verbeteringen op BIM-gebied: u kunt nu bij de intelligentie van een 3D PDF komen en bijv. vanuit een 3D PDF door de structuur van het BIM heen wandelen. IFC-bestanden, de universele BIM-uitwisselstandaard, kunt u zo inlezen in Bluebeam.

Bron : Sien Eikelenboom

 

You may also like...